Sernik na orzechach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam pyszny sernik na krucho – orzechowym spodzie :) Był cudowny, tak tak był, mam w domu dwóch sernikożerców :D

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    125g masła
    1,5 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl. mąki pszennej


    Masa serowa
    1 kg twarogu sernikowego
    125g masła
    1 szkl. cukru
    3 jajka
    aromat waniliowy lub migdałowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 białek + 3/4 szkl.cukru
    300g/400g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik na orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa
    Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy pojedyńczo jajka cały czas ucierając do połączenia, dodajemy aromat. Teraz dodajemy porcjami ser i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier również porcjami. Na koniec łączymy masę serową z białkami. Na dno blachy / mniej więcej 23/35 / ścieramy na grubych oczkach przygotowane kruche ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Na końcu powoli przekładamy masę serową, wygładzamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut, potem w 170 stopniach następne 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w pierkarniku, lekko uchylami drzwiczki i tak studzimy przez 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy sernik. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować