Sernik na orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Masa serowa
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy pojedyńczo jajka cały czas ucierając do połączenia, dodajemy aromat. Teraz dodajemy porcjami ser i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier również porcjami. Na koniec łączymy masę serową z białkami. Na dno blachy / mniej więcej 23/35 / ścieramy na grubych oczkach przygotowane kruche ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Na końcu powoli przekładamy masę serową, wygładzamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut, potem w 170 stopniach następne 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w pierkarniku, lekko uchylami drzwiczki i tak studzimy przez 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy sernik. Smacznego
Komentarze