PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

4.96 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    2,5 szkl. mąki pszennej
    250g zimnego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    6 żółtek
    PIANKA:
    3 duże kubki śmietany 18%
    2-3 budynie śmietankowe
    6 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    500g truskawek
Wystaw ocenę:

4.96 (188 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Pianka na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na dwie części po ok. 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
  • 2. Blachę o wymiarach 33*20 wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Na spód zetrzeć większą część ciasta, przyklepać i wyrównać dłonią. Podpiec na złoto w temp. 180st. przez 20min. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijając dolewać śmietanę. Na końcu wsypać suchy budyń z proszkiem. Masę wylać na podpieczony spód. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na masie, lekko dociskając. Na truskawki zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec przez ok. 50min. w temp. 170st.

Porady

Do mniejszej części surowego ciasta można dodać kakao. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować