Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu,bez udziwnień, uda się nawet początkującym,zachęcam do wypróbowania!
1 godz. 40 min
Składniki:
Forma 24/24 cm
Kruszonka:
25 dag mąki pszennej
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
80 g cukru
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 jaj
60 g masła
3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
olejek pomarańczowy do ciasta
Sernik na cynamonowej kruszonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części.
2.Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać.
3.Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny.
Komentarze