Sernik na kruszonce z czerwoną porzeczką

4.48 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Że lubię serniki to już chyba wiecie:) Dziś zapraszam na to słodkie ciasto przełamane soczystą kwaskową czerwoną porzeczką na kruszonce,jednym słowem wspaniałe!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr 28cm

    Ciasto:
    300 g mąki tortowej
    200 g masła
    100 g cukru
    16 g cukru waniliowego

    Masa:
    1 kg twarogu mielonego
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    6 jaj
    100 g masła
    1/2 szklanki mleka
    olejek cytrynowy (opcjonalnie)

Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Ciasto

Sernik na kruszonce z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki kruszonki rozgnieść w palcach-nie zagniatać ciasta! masa ma być sypiąca.Połowę kruszonki rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem tortownicy.
  • 2. Masa:
    Zmielony twaróg utrzeć z masłem,cukrami i jajkami na puszysto,wsypać w międzyczasie budyń i wlać mleko,dodać olejek,wszystko miksować około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera wylać na kruszonkę wygładzić łyżką
  • 3. Rozsypać na serniku szklankę umytej osuszonej czerwonej porzeczki przykryć resztą kruszonki.
    Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 55 minut-grzanie góra dół.Studzić przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Do masy serowej można dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik na zimno z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik z czerwonej porzeczki na zimno

To może cię zainteresować