Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sezonie letnim jest to jeden z moich ulubionych serników, mam ogromną słabość do tego ciasta i przygotowywałam je już chyba na tysiąc sposobów, z różnymi owocami. Taki oszukany sernik zawsze super u nas się sprawdza na wszystkich letnich imprezach, a uwierzcie mi nic nie odbiega smakiem od takiego prawdziwego sernika na twarogu. Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami w środku wygląda rewelacyjnie i nie sposób mu się oprzeć, znika bardzo szybko. Jak wiadomo serniki z brzoskwiniami są bardzo smaczne i tak samo było w tym wypadku, sernik wyszedł przepyszny.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×28 cm

    Ciasto kruche

    1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ szkl. cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    ½ kostki masła lub margaryny
    4 żółtka
    1 szczypta soli

    Masa serowa

    4 białka
    1 szczypta soli
    3 jogurty greckie - 1 jogurt grecki = 400 g
    ½ szkl. cukru - większe pół szkl.
    1 opakowanie budyniu biszkoptowego - lub waniliowego, śmietankowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ekstrakt z wanilii kilka kropli

    Dodatkowo

    5 brzoskwini
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsyp cukry, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekaj nożem i wrzuć żółtka ze szczyptą soli.
    Zagnieć kruche ciasto, podziel je na dwie części. Mniejszą zawiń w folię i wrzuć do zamrażalnika, a większą częścią wylep spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem.
    Wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C i piecz ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
    W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier. Mieszaj mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsyp proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko wymieszaj mikserem do połączenia, wlej ekstrakt z wanilii oraz stopniowo wrzuć jogurty, wymieszaj całość łyżką.
    Wylej nie za dużo masy na kruchy spód i ułóż przecięte na pół i wypestkowane brzoskwinie.
    Brzoskwinie zalej masą jogurtową i na tarce zetrzyj, na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 °C.
    Po upieczeniu uchyl delikatnie piekarnik i pozostaw ciasto do przestygnięcia.
    Zimne ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porady

Kostka masła = 250 g. 1 szkl. = 250 ml. Nie wyciągaj ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu, bo opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować