Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 443 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny sernik rozpływający się w ustach.

jotka232
  • 100min

Składniki


ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250 gramów zimnego masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli

masa sernikowa:
1200 gramów jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)
1 pełna po brzegi szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)
6 białek
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)
2 łyżki cukru waniliowego

dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
    Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.




Porady


Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikbrzoskwinie

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: ilka

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Delikatny sernik na zimno z brzoskwiniami.

sernik na zimno z brzoskwinaimi

Dodane przez: teresa-kr

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Szybkie i proste ciasto na zimno,...

sernik

Dodane przez: Cukiereczek

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Idealne ciasta na lato to właśnie...

image-1u5y1fg

Dodane przez: izaa_a

sernik z jogurtów greckich

ciasto bardzo smaczne choć muszę...

sernik na zimno z brzoskwiniami

Dodane przez: alaaa

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik z półproduktu też można...

Sernik z jogurtów greckich

Dodane przez: Anitka0804

Sernik z jogurtów greckich

kto by pomyślał z jogurtów wychodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE