Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny sernik rozpływający się w ustach.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    250 gramów zimnego masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    2 płaskie łyżki cukru z wanilią
    szczypta soli

    masa sernikowa:
    1200 gramów jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)
    1 pełna po brzegi szklanka cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)
    6 białek
    szczypta soli
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (razem 80 g proszku)
    2 łyżki cukru waniliowego

    dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    ewentualnie cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.
    Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
    Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.




Porady

Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować