Sernik na herbatnikach z nadzieniem wiśniowym

0 (0 ocen)

Warto eksperymentować w kuchni. Czasami powstają smaczne miksy

Składniki:

  • spód : 20 dkg herbatników, 12 dkg masła, 5 dkg cukru, cukier waniiowy, łyżeczka skórki otartej z cytryny

    nadzienie : 80 dkg mielonego tłustego sera, 1 kg wiśni, 5 jajek, 20 dkg cukru pudru, 15 dkg cukru, , szklanka kremówki, 3 łyżki żelatyny, pomarańcza, 2 łyżki orzechów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na herbatnikach z nadzieniem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. HERBATNIKI ROZKRUSZYĆ WAŁKIEM. STOPIĆ MASŁO, WSYPAĆ CUKIER I CUKIER WANILIOWY, WYMIESZAĆ Z POKRUSZONYMI CIASTECZKAMI I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ. PODGRZEWAĆ, MIESZAJĄC, AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ. WYLEPIĆ CIASTEM TORTOWNICĘ I GĘSTO PONAKŁUWAĆ WIDELCEM. PIEC15 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI. WYSTUDZIĆ. WIŚNIE UMYĆ, WYDRYLOWAĆ, 10 ODŁOŻYĆ, A RESZTĘ SMAŻYĆ Z DODATKIEM 15 DKG CUKRU. NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I ZMIKSOWAĆ. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z POŁOWĄ CUKRU PUDRU, WYMIESZAĆ Z SOKIEM WYCIŚNIĘTYM Z POMARAŃCZY. ŚMIETANĘ UBIĆ Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU. Z BIAŁEK I RESZTY CUKRU PUDRU UBIĆ PIANĘ. ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ W KILKU ŁYŻKACH WODY. SER PRZEŁOŻYĆ DO SALATERKI I, MIESZAJĄC RÓZGĄ, KOLEJNO DODAWAĆ ŻÓŁTKA, 2/3 ŻELATYNY, ŚMIETANĘ I NA KOŃCU PIANĘ Z BIAŁEK. POŁOWĘ MASY ROZSMAROWAĆ NA WYSTUDZONYM CIEŚCIE, NASTĘPNIE ROZŁOŻYĆ WIŚNIE WYMIESZANE Z RESZTĄ ŻELATYNY, PRZYKRYĆ POZOSTAŁYM SEREM, WYGŁADZIĆ POWIERZCHNIĘ I WSTAWIĆ TORCIK NA 3 GODZINY DO LODÓWKI. PRZED PODANIEM BOKI POSYPAĆ ORZECHAMI, A WIERZCH UDEKOROWAĆ WIŚNIAMI.

Porady

UŻYĆ BLASZKI O ŚREDNICY 26 CM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować