Sernik na herbatnikach z nadzieniem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.HERBATNIKI ROZKRUSZYĆ WAŁKIEM. STOPIĆ MASŁO, WSYPAĆ CUKIER I CUKIER WANILIOWY, WYMIESZAĆ Z POKRUSZONYMI CIASTECZKAMI I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ. PODGRZEWAĆ, MIESZAJĄC, AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ. WYLEPIĆ CIASTEM TORTOWNICĘ I GĘSTO PONAKŁUWAĆ WIDELCEM. PIEC15 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI. WYSTUDZIĆ. WIŚNIE UMYĆ, WYDRYLOWAĆ, 10 ODŁOŻYĆ, A RESZTĘ SMAŻYĆ Z DODATKIEM 15 DKG CUKRU. NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I ZMIKSOWAĆ. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z POŁOWĄ CUKRU PUDRU, WYMIESZAĆ Z SOKIEM WYCIŚNIĘTYM Z POMARAŃCZY. ŚMIETANĘ UBIĆ Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU. Z BIAŁEK I RESZTY CUKRU PUDRU UBIĆ PIANĘ. ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ W KILKU ŁYŻKACH WODY. SER PRZEŁOŻYĆ DO SALATERKI I, MIESZAJĄC RÓZGĄ, KOLEJNO DODAWAĆ ŻÓŁTKA, 2/3 ŻELATYNY, ŚMIETANĘ I NA KOŃCU PIANĘ Z BIAŁEK. POŁOWĘ MASY ROZSMAROWAĆ NA WYSTUDZONYM CIEŚCIE, NASTĘPNIE ROZŁOŻYĆ WIŚNIE WYMIESZANE Z RESZTĄ ŻELATYNY, PRZYKRYĆ POZOSTAŁYM SEREM, WYGŁADZIĆ POWIERZCHNIĘ I WSTAWIĆ TORCIK NA 3 GODZINY DO LODÓWKI. PRZED PODANIEM BOKI POSYPAĆ ORZECHAMI, A WIERZCH UDEKOROWAĆ WIŚNIAMI.
Komentarze