Smak mięty nie jest mocno dominujący,jednakże nie da się go przeoczyć :). Wykonanie jak zwykle proste i niezbyt pracochłonne. Porcja 100 g to tylko 106 kcal.
Składniki:
Spód:
60 g płatków owsianych
20 g daktyli suszonych
10 g kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
Masa serowa:
200 g białego sera chudego
100 ml mleka 1,5%
20 g czekolady gorzkiej
6-8 dużych listów świeżej mięty
4 łyżeczki żelatyny
Mus śliwkowy:
360 g renklod ( waga po odpestkowaniu)
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wody
½ opakowania galaretki zielonej
Sernik miętowy straciatella na zimno z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Daktyle zalać wrzatkiem, odstawić na 20-25 minut. Po tym czasie odcedzić i rozgnieść lub nawet zmiksować na pastę. Płatki podzielić na pół. Jedną porcję zmielić w blenderze ( nie zbyt drobno). Do miski przełożyć zmielone płatki, płatki w całości i kakao. Wymieszać. Dodać daktyle i olej i wyrobić na spójną masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowaną masę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ser i mleko przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
3. Dodać mięte i ponownie zmiksować. Przełożyć do miski. Czekoladę drobno posiekać i dodać do miski. Wymieszać. Cienką strużką wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę serową wylać na spód i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
4.Mus śliwkowy:
Śliwki przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i dusić do rozpadnięcia owoców. Następnie zdjąć z ognia, zmiksować i dodać 100 ml wody. Postawić ponownie na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i proszek galaretki i dokładnie wymieszać.
5.Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wylać masę na ser i zostawić na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze