SERNIK MIĘTOWY STRACIATELLA NA ZIMNO Z MUSEM ŚLIWKOWYM

0 (0 ocen)

Smak mięty nie jest mocno dominujący,jednakże nie da się go przeoczyć :). Wykonanie jak zwykle proste i niezbyt pracochłonne. Porcja 100 g to tylko 106 kcal.

Składniki:

  • Spód:

    60 g płatków owsianych
    20 g daktyli suszonych
    10 g kakao
    1 łyżeczka oleju kokosowego

    Masa serowa:

    200 g białego sera chudego
    100 ml mleka 1,5%
    20 g czekolady gorzkiej
    6-8 dużych listów świeżej mięty
    4 łyżeczki żelatyny

    Mus śliwkowy:

    360 g renklod ( waga po odpestkowaniu)
    1 łyżeczka żelatyny
    100 ml wody
    ½ opakowania galaretki zielonej

    Tortownica 15 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik miętowy straciatella na zimno z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-216jibl 1. Spód:
    Daktyle zalać wrzatkiem, odstawić na 20-25 minut. Po tym czasie odcedzić i rozgnieść lub nawet zmiksować na pastę. Płatki podzielić na pół. Jedną porcję zmielić w blenderze ( nie zbyt drobno). Do miski przełożyć zmielone płatki, płatki w całości i kakao. Wymieszać. Dodać daktyle i olej i wyrobić na spójną masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowaną masę. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • image-0863666 2. Masa serowa:
    Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ser i mleko przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.
  • image-04jw586 3. Dodać mięte i ponownie zmiksować. Przełożyć do miski. Czekoladę drobno posiekać i dodać do miski. Wymieszać. Cienką strużką wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę serową wylać na spód i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
  • image-1r7edj7 4. Mus śliwkowy:
    Śliwki przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i dusić do rozpadnięcia owoców. Następnie zdjąć z ognia, zmiksować i dodać 100 ml wody. Postawić ponownie na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i proszek galaretki i dokładnie wymieszać.
  • image-0mie7xc 5. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wylać masę na ser i zostawić na kilka godzin w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Mięta Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować