Migdałowy sernik na zimno z musem śliwkowym

  • wyświetlono: 762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sernik na zimno z migdałami na makowo - migdałowym biszkopcie, przykryty musem śliwkowym. W wersji dla dorosłych - z dodatkiem likieru amaretto.

portret

Składniki

biszkopt makowo - migdałowy:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 płaskie łyżki suchego mielonego maku
4 płaskie łyżki mielonych migdałów
ok. 6 płaskich łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz:
2 łyżki likieru amaretto
5 łyżek wody

masa serowo - migdałowa:
250 g sera z wiaderka
250 g jogurtu naturalnego
100 g likieru amaretto
3 łyżki mielonych migdałów
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
2 płaskie łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

mus śliwkowy:
800 g śliwek
2 łyżki ksylitolu lub cukru
2 płaskie łyżki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowy sernik na zimno z musem śliwkowym

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: z białek ubijamy sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mak i migdały wsypujemy do szklanki o pojemności 250 ml i dopełniamy mąką, dodajemy proszek i wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sitko. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut.
  • 2. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier. Ciasto wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz, którą wewnątrz smarujemy odrobiną oleju. Ciasto nasączamy ponczem przygotowanym z likieru amaretto i wody.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: ser, jogurt i likier amaretto miksujemy z ksylitolem lub cukrem. Żelatynę mieszamy z wodą, a gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1-1,5 minuty, moc 180W), dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy i łączymy z resztą masy serowej. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Przygotowujemy mus śliwkowy: śliwki przekrawamy, wyrzucamy pestki. Śliwki rozdrabniamy blenderem, przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gorącą masę przecieramy przez sito, dodajemy ksylitol lub cukier oraz żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wystudzoną masę śliwkową wstawiamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem. Przekładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto z podanych proporcji można również przygotować w tortownicy o średnicy 26 cm.
Jeśli ciasto jest przeznaczone dla dzieci, to biszkopt nasączamy 7 łyżkami lekko osłodzonej wody, a w masie serowej amaretto zastępujemy jogurtem naturalnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakisernik na zimnolikier Amarettociasto dla dorosłychmus sliwkowybiszkopt makowo - migdałowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: danusia19671

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Pyszny serniczek na zimno z truskawkami...

Sernik na zimno z musem truskawkowym.

Dodane przez: Henryka

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Najlepszy na upalne dni. Mocno...

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Dodane przez: Milena127

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sezon na truskawki rozpoczęty tak...

image-1lyl99d

Dodane przez: cookyourself

sernik na zimno na serku homogenizowanym...

Najlepszy jaki jadłam! Robi się...

gotowe

Dodane przez: ziutula

sernik korzenno-śliwkowy z musem śliwkowym...

sernik jest bardzo aromatyczny,...

truskawkowe serniczki na zimno

Dodane przez: PolskaGotuje

Serniczki na zimno z musem truskawkowym

Truskawkowe serniczki na zimno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE