Migdałowy sernik na zimno z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z migdałami na makowo - migdałowym biszkopcie, przykryty musem śliwkowym. W wersji dla dorosłych - z dodatkiem likieru amaretto.

Składniki:

  • biszkopt makowo - migdałowy:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    4 płaskie łyżki suchego mielonego maku
    4 płaskie łyżki mielonych migdałów
    ok. 6 płaskich łyżek mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    poncz:
    2 łyżki likieru amaretto
    5 łyżek wody

    masa serowo - migdałowa:
    250 g sera z wiaderka
    250 g jogurtu naturalnego
    100 g likieru amaretto
    3 łyżki mielonych migdałów
    2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    mus śliwkowy:
    800 g śliwek
    2 łyżki ksylitolu lub cukru
    2 płaskie łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałowy sernik na zimno z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: z białek ubijamy sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mak i migdały wsypujemy do szklanki o pojemności 250 ml i dopełniamy mąką, dodajemy proszek i wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sitko. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut.
  • 2. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier. Ciasto wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz, którą wewnątrz smarujemy odrobiną oleju. Ciasto nasączamy ponczem przygotowanym z likieru amaretto i wody.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: ser, jogurt i likier amaretto miksujemy z ksylitolem lub cukrem. Żelatynę mieszamy z wodą, a gdy napęcznieje, podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1-1,5 minuty, moc 180W), dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy i łączymy z resztą masy serowej. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Przygotowujemy mus śliwkowy: śliwki przekrawamy, wyrzucamy pestki. Śliwki rozdrabniamy blenderem, przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gorącą masę przecieramy przez sito, dodajemy ksylitol lub cukier oraz żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wystudzoną masę śliwkową wstawiamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem. Przekładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto z podanych proporcji można również przygotować w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli ciasto jest przeznaczone dla dzieci, to biszkopt nasączamy 7 łyżkami lekko osłodzonej wody, a w masie serowej amaretto zastępujemy jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Likier Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować