Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są upały więc nie chce się włączać piekarnika. W taką pogodę robi się wtedy ciasta bez pieczenia, najczęściej serniki. U mnie sernik z kefirem z bardzo delikatną, kremową pianką (bez żelatyny) o smaku czekoladowo-miętowym. Bardzo lekki, orzeźwiający.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    150 g ciastek
    20 g miękkiego masła

    masa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    500 ml kefiru
    100 g cukru
    50 g mlecznej czekolady
    6 płaskich łyżeczek żelatyny
    50 ml wody
    1 łyżka płynnego miodu


    czekoladowa pianka:
    300 ml śmietanki kremówki
    100 g czekoladek miętowych typu After Eight
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciastka z masłem zmiksować blenderem na konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21-22 cm, docisnąć tworząc równy spód.
  • 2. masa serowa:
    Do miski wyłożyć ser, kefir, cukier i miód, zmiksować.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy serowej, wymieszać.
    Żelatynę namoczyć w 50 ml wody, lekko podgrzać, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać ok. 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać łyżką. Całość dodać do masy serowej, krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. czekoladowa pianka:
    Śmietankę podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), wrzucić miętowe czekoladki, zostawić na ok. 2 min., wymieszać do ich rozpuszczenia mogą zostać niewielkie kawałeczki). Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na bała noc. Dobrze schłodzoną czekoladową kremówkę dobrze ubić na sztywną masę. wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać, Przetrzymywać w lodówce, podawać mocno schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować