Sernik wymyślony prze ze mnie. Wygrał 1 miejsce w konkursie grupy na facebooku " Co dziś na obiad??? " Jestem z niego bardzo dumna :)
60 min
Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciastek holenderskich w czekoladzie,
100 g roztopionego masła.
boki:
2 opakowania ciastek waflowych w czekoladzie.
masa serowa:
600 g serka homogenizowanego straciatella,
100 ml mleka,
20 g żelatyny ( 5 łyżeczek),
2 łyżki cukru pudru,
330 ml bardzo zimnej śmietany kremówki.
mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń ( sok nie będzie nam potrzebny),
1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa ( sam proszek)
Sernik straciatella z musem brzoskwiniowym ( na zimno ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 26 cm wyłożyć tylko dno papierem do pieczenia. Ciastka holenderskie zmielić na pył i wymieszać z masłem, wyłożyć na tortownice, wyrównać i uklepać łyżką. Wstawić do lodówki.
2.Żelatynę zalać w garnku mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny, odstawić. Śmietanę kremówkę ubić i pod koniec dodać cukier puder. Serki straciatella wymieszać delikatnie z żelatyną, dodać bitą śmietanę, połączyć. Wylać na spód ciasteczkowy i wyrównać.Wstawić do lodówki.
3.Brzoskwinie odsączyć i zblendowąć na mus, przełożyć do garnka. Wsypać proszek z galaretki i wymieszać.Podgrzewać do rozpuszczenia galaretki ( nie gotować). Ostudzić i jak zacznie lekko tężeć to wylać na masę serową i wyrównać. Udekorować czekoladkami.
Komentarze