Sernik na zimno mascarpone z malinami

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto inspirowane włoskim tiramisu. Słodycz deseru przełamuje smak świeżych malin.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    200 g malin
    200 g śmietanki 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wrzątku
    około 20 długich biszkoptów
    100 ml mocnej kawy
    100 ml amaretto
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Sernik na zimno mascarpone z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małą tortownicę, np. 20 cm wykładamy biszkoptami. W kubku łączymy kawę z alkoholem i połową płynu polewamy biszkopty. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Dodajemy do niej łyżkę masy, łączymy i wlewamy do mascarpone. Energicznie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopty, następnie dajemy maliny i ponownie biszkopty, które nasączamy płynem za pomocą łyżki. Biszkopty zakrywamy drugą połową masy mascarpone. Wyrównujemy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować