sernik na zimno Tiramisu

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Jeśli lubicie klasyczne tiramisu to ciasto na pewno Wam zasmakuje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
    4 kopiaste łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek

    poncz:
    1/3 - 1/2 szklanki zimnego osłodzonego espresso z dodatkiem amaretto (alkohol tutaj opcjonalnie)

    masa kremowo - serowa:
    500 gramów mascarpone
    500 gramów zmielonego twarogu z wiaderka
    1 kopiasta szklanka cukru pudru
    2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
    400 gramów śmietany kremówki 30%
    2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

    kuleczki śmietanowe na wierzch:
    200 gramów śmietany kremówki 30%
    1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
    1 kopiasta łyżka cukru pudru

    dodatkowo:
    32 sztuki podłużnych biszkoptów
    2 szklanki zimnego mocnego osłodzonego espresso
    100 - 150 ml likieru amaretto (to jest spora ilość, można dać mniej)

    kakao do posypania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Sernik na zimno tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

    Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wykładamy smarujemy masłem lub olejem (boki na wysokość około 4 cm), wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, nasączamy ponczem (dość obficie).

    Do dużej miski wykładamy twaróg, mascarpone, śmietankę, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i znów miksujemy do połączenia składników (krótko).

    UWAGA: W tym momencie spróbujcie czy jest dla Was wystarczająco słodki !
  • xxx 2. Z całości kremu odejmujemy 4 łyżki i smarujemy nimi nasączony spód biszkoptu.
  • xxx 3. Przygotowujemy sobie 16 sztuk biszkoptów. Każdy z nich na dosłownie pół sekundy zamaczamy w zimnej kawie.

    UWAGA: Biszkopty nasiąkają błyskawicznie, jeśli za bardzo nasiąkną od razu się łamią, także albo róbmy to bardzo szybko, albo smarujmy kawą biszkopty, ale przy tym ostatnim sposobie kawa nie dojdzie nam do środka ciastka.

    Ciastka układamy obok siebie rzędem na cienkiej warstwie kremu.
  • xxx 4. Pozostały krem dzielimy na 2 równe części.
    Do jednej z nich wsypujemy kawę rozpuszczalną i ucieramy mikserem do jej rozpuszczenia.
  • xxx 5. Żelatynę rozprowadzamy we wrzątku, dzielimy na dwie równe porcje (!), następnie schładzamy do temperatury pokojowej (mają być jednak wciąż płynne).

    Do pierwszej porcji żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy kawowej, mieszamy łyżką do połączenia, następnie całość przelewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach.

    Jeśli krem kawowy ma konsystencję gęstej śmietany od razu wykładamy go na poukładane nasączone biszkopty, wyrównujemy powierzchnię.
    Jeśli jest rzadszy, wkładamy na bardzo krótką chwilkę do lodówki i doprowadzamy go do pożądanej konsystencji.
    Zaraz potem na kremie kawowym znów układamy dwa rzędy nasączonych biszkoptów.
  • xxx 6. Teraz zabieramy się za ostatnią warstwę kremu, czyli biały krem serowo - śmietanowy.
    Do drugiej porcji żelatyny znowu dodajemy 1 łyżeczkę białego kremu, mieszamy łyżką, a potem przelewamy do całości kremu i miksujemy na najwyższych obrotach.

    Jeśli krem ma konsystencję gęstej śmietany wykładamy go na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię.
  • xxx 7. W tym momencie ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

    Kiedy ostatnia warstwa zastygnie, u mnie trwało to około 3 godzin, zabieramy się za kuleczki śmietanowe.

    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, schładzamy ją do temperatury pokojowej.
    Śmietanę ubijamy na pół sztywno, słodzimy, miksujemy, dodajemy zahartowaną żelatynę, miksujemy. Następnie czekamy około 10 minut dopóki żelatyna nie zacznie tężeć. Kiedy uzyska ten stan przekładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto.

    Żeby uzyskać takie oto kuleczki użyłam samej szprycy bez żadnej tylki.

    Tuż przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Porady

Biszkopty nasiąkają błyskawicznie, jeśli za bardzo nasiąkną od razu się łamią, także albo róbmy to bardzo szybko, albo smarujmy kawą biszkopty, ale przy tym ostatnim sposobie kawa nie dojdzie nam do środka ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
-30% na wybraną kolekcję
-30% na wybraną kolekcję
Rabat -30% na wybrany asortyme... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% na wybraną kolekcję
Online

Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% przy zakupach za_min 200 zł
-20% przy zakupach za min 200 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówn... więcej»
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min 200 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów  Elle; Glamour; Viva.

Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:DIVERSE2024
Zobacz
Promocja do -20%
Promocja do -20%
Rabat na wszystkie produkty Ph... więcej»
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
+
Promocja do -20%
Online

Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.



Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna24
Zobacz
Rabat 20% na markę Dr_Irena_Eris
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Rabat 20% na całą markę Dr Ire... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
Rabat 20% na markę Dr Irena Eris
Online

Rabat 20% na całą markę Dr Irena Eris. Oferta dostępna na www.sklep.drirenaeris.com. Nie łączy się z innymi promocjami, nie dotyczy Prosystem Home Care oraz voucherów prezentowych. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować