Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszny. To świetny sposób na idealny deser. Sernik długo zachowuje świeżość.
Sernik marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z połową cukru i żółtkami na puch, dodawać stopniowo ser, zmiksować. Po 10min miksowania wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Białka jajek ubić na pianę, dodając cukier. Delikatnie połączyć z pozostałym ciastem. Odłożyć 1/3 masy do innego naczynia i wymieszać z kakao.
Ja upiekłam sernik w keksówce, ale można użyć małej blaszki kwadratowej lub tortownicy..
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać jasną masę serową. Na środek wyłożyć ciemnią masę i delikatnie przemieszać widelcem, tak, aby masy nie całkiem się połączyły. Sernik piec około 40-45min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze