Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kakaowy wierzch i spód, masa serowa, mmm pychotka !!!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    100g masła lub margaryny
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1,5 kg twarogu (może być serek z wiaderka)
    4 jajka
    150g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik królewsk 1. 1) Ciasto:
    Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, następnie ciasto dzielimy na 2 części.
    Jedną część wkładamy do zamrażarki, aby potem łatwiej było je zetrzeć.
    2) Masa:
    Twaróg, masło, cukier, budyń i żółtka ucieramy do całkowitego połączenia, dodajemy ubitą pianę z białek.
    3) Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą ( aby ciasto łatwo odchodziło od formy). Na spód równomiernie wykładamy jedną połówkę ciasta ( nieschłodzonego). Wylewamy masę serową.
    Na wierzch ścieramy drugą część ciasta ( tę z zamrażarki).
    4) Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 (stopni C). Pieczemy ok. 1h. Studzimy.

    SMACZNEGO :)

Porady

Jeśli ktoś lubi, wierzch można obsypać cukrem pudrem, a do masy serowej dodać troszkę soku z cytryny lub aromat śmietankowy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować