Pyszny, wielosmakowy sernik dla wielbicieli słodkich ciast. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i bezików doskonale komponuje się z goryczką kawy rozpuszczalnej. Idealne do filiżanki małej czarnej :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki
100 g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
masa serowa: 1 kg sera na serniki 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 puszka masy krówkowej (400g)
100 g masła
1 budyń śmietankowy (60 g)
pianka kawowa: 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g śmietanki 30 proc.
1-2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
kilka małych białych bezików
ponadto kawa rozpuszczalna do posypania
beziki do udekorowania
Sernik kajmakowy z pianką kawową i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz ze sobą i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie ciastem wylep dno blaszki ( o wym 24/24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.15 minut w 180 st.
2.Miękkie masło utrzyj z cukrem , stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodawaj łyżkami ser, masę krówkową i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Na końcu połącz z ubitą na sztywno pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej na podpieczony kruchy spód. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
3.Pianka kawowa: kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem (poł szklanki) i wystudź. Zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, a następnie zimną kawę. Żelatynę połącz z gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie rozpuść i dodaj do śmietanki z kawą. Beziki przetnij nożem na niewielkie kawałki i dodaj do reszty. Przygotowaną piankę rozprowadź na zimnym serniku. Oprósz kawą rozpuszczalną. Przed podaniem udekoruj bezikami.
Komentarze