Sernik dyniowy na owsianym spodzie z płatkami migdałów i musem mango

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To ciasto jest połączeniem tradycyjnego sernika z delikatnym smakiem dyni.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    1 i 1/3 kubka płatków owsianych: warto je odrobinę przemielić – nie na mąkę, ale trochę, by lepiej się łączyły
    90 g masła orzechowego (około 3 czubate łyżki)
    10 g oleju kokosowego (około 1 łyżka)
    60 g gorzkiej czekolady (czyli około 6 kostek
    1 łyżka syropu klonowego/ z agawy/miodu

    MASA SEROWA:

    1 kg zmielonego twarogu
    250 g mascarpone (lub opcjonalnie 200g śmietany 30%)
    300 g pieczonej dyni (u mnie 1 mała dynia hokkaido – finalnie musu powinno być około 1 kubek)
    Skórka tarta z 1 pomarańczy
    3 jaja
    150 g brązowego cukru (około 2/3 kubka) lub 180g cukru kokosowego
    4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    Ziarenka z jednej laski wanilii / łyżeczka ekstraktu

    dodatkowo:
    1 puszka (ok. 750 g) przecieru z mango (do kupienia np. w sklepach z orientalną żywnością)
    1 puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
    1 duży (390 g) naturalny jogurt
    płatki migdałów
    borówki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Mus Musy

Sernik dyniowy na owsianym spodzie z płatkami migdałów i musem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Położyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, skórką w dół. Posmarować miąższ delikatnie oliwą. Można posypać szczyptą cynamonu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 30 minut (do miękkości – sprawdzajcie czy widelec gładko wchodzi)
    2. W czasie gdy dynia się piecze przygotujmy spód. Płatki lekko przemielić w blenderze na mniejsze kawałki (nie na wiór ;)). W rondelku podgrzać delikatnie razem czekoladę, olej, masło orzechowe i syrop klonowy, aż się rozpuszczą i połączą. Uważajcie, by się nie przypaliły. Zdejmujemy z kuchenki. Mieszamy z płatkami aż równomiernie się pokryją. Wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przyklepujemy łyżką.
    3.Spód możecie (ale nie musicie) podpiec sam, nim wylejemy na niego masę serową. Dzięki temu mniej zwilgotnieje. Wstawiamy go na 13 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli Wam się spieszy – możecie ten krok pominąć i upiec całość razem.
    4.Gdy dynia się upiecze wyjmujemy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia. Piekarnik możemy pozostawić nagrzany na 180 stopni (bez termoobiegu). Następnie łyżką wybieramy miąższ i wrzucamy do miski. Jeśli skórka na górze zbrązowiała staramy się ją zdrapać i do miski dać tylko miękki pomarańczowy miąższ. Najlepiej jeszcze przemielić go ręcznym blenderem, by finalnie w serniku nie było grudek z dyni.
    5.Miąższ z dyni miksujemy z twarogiem i mascarpone (lub śmietanką). Kolejno dodajemy cukier, jajka, wanilię i skórkę pomarańczy i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą) i ostatni raz mieszamy. Starajcie się nie miksować zbyt długo i na zbyt wysokich obrotach, nie nie “napompować” zbytnio masy.
    6. Masę wylewamy na owsiany spód. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 30-45 minut – po 30 sprawdźcie patyczkiem czy wychodzi suchy – może już będzie gotowy .
    7.Sernik gdy wystygnie wkładamy do lodówki i posypujemy płatkami migdałów.Najlepiej smakuje po przynajmniej nocy w lodówce (a ja lubię nawet go najbardziej po całej dobie w lodówce .
    8.Mieszamy wszystkie składniki na mus.Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.Podajemy z sernikiem na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mango Mascarpone Ser biały Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować