Sernik dyniowy na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód
    ▪ 150 g mąki (u mnie gryczana)
    ▪ 60 g masła rozpuszczonego
    ▪ 2 żółtka
    masa
    ▪ 3 żółtka
    ▪ 5 łyżek słodzika/cukru
    ▪ 5 białek
    ▪ 1 kg twarogu
    ▪ 350 g musu z dyni
    ▪ 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
    ▪ 50 g masła rozpuszczonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik dyniowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus z dyni:
    Dynię myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
  • 2. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało.
  • 3. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.
  • 5. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować