Sernik dyniowy na kruchym spodzie

  • wyświetlono: 606 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik z dodatkiem dyni zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem każdego!

IMG_20170501_121848
  • 12 porcje
  • 30min

Składniki

spód
▪ 150 g mąki (u mnie gryczana)
▪ 60 g masła rozpuszczonego
▪ 2 żółtka
masa
▪ 3 żółtka
▪ 5 łyżek słodzika/cukru
▪ 5 białek
▪ 1 kg twarogu
▪ 350 g musu z dyni
▪ 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru)
▪ 50 g masła rozpuszczonego

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik dyniowy na kruchym spodzie

  • 1. Mus z dyni:
    Dynię myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
  • 2. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało.
  • 3. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy.
  • 5. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastotwarógsernikDeserDyniakruchezdrowo

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z malinowym spodem na kruchym spodzie.

Dodane przez: joanna1974

Sernik z malinowym spodem na kruchym spodzie

Ostanie w moim ogrodzie maliny,...

Sernik na kruchym spodzie

Dodane przez: Jola1977-1977

Sernik z mielonego twarogu na kruchym spodzie

Bardzo prosty przepis na sernik...

makowiec na kruchym spodzie

Dodane przez: agaskoda

Makowiec na kruchym spodzie

Znakomity makowiec na kruchym spodzie,...

Sernik cytrynowo-brzoskwiniowy na kruchym kakaowym spodzie

Dodane przez: Przepisy Online

Sernik cytrynowo-brzoskwiniowy na kruchym...

Sernik z cytryną i brzoskwiniami...

Śmietanowy sernik na kruchym spodzie

Dodane przez: Gosia123

Śmietanowy sernik na kruchym spodzie

Jest tak delikatny,że rozpływa...

Seromakowiec  na kruchym spodzie

Dodane przez: WeronikaCh

Seromakowiec na kruchym spodzie

Ciasto jest idealne na świąteczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE