Aromatyczny sernik dyniowy kojarzył mi się będzie z chłodniejszymi jesiennymi dniami. Podany z kubkiem gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Nie jest za słodki, słodyczy dodaje mu rewelacyjna czekoladowa polewa.
Składniki:
• SPÓD
• 300g ciasteczek pełnoziarnistych,
• 100g masła,
• MASA SEROWA
• 400g puree z dyni,
• 250g serka mascarpone,
• 750g twarogu trzykrotnie zmielonego,
• 5 jajek,
• 1 szklanka cukru,
• 1 łyżka mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• Skórka starta z 2 pomarańczy,
• POLEWA CZEKOLADOWA:
• 100g białej czekolady,
• 10g masła,
• 60ml śmietany kremówki,
• Skórka starta z 1 pomarańczy
Sernik dyniowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka pokrusz bardzo drobno (na pył). Formę prostokątną 33x23cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i od razu połącz z ciasteczkami. Masę ciasteczkową wyłóż do formy i wyrównaj.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieść je w dużej misce i zmiksuj tylko do połączenia składników. Masy nie miksuj za długo, aby nie wtłoczyć w nią dużej ilości powietrza (wówczas sernik opadnie).
2.Masę przelej do formy. Piecz około 1 godziny w 160 stopniach. Masa powinna być z wierzchu dobrze wypieczona i ścięta. Ewentualnie wydłuż czas pieczenia o kilka minut. Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie włóż go do lodówki i schłodź przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
3.Następnego dnia przygotuj polewę. Białą czekoladę drobno posiekaj. W rondelku umieść masło i śmietanę. Podgrzej je razem mieszając prawie do wrzenia (ale nie zagotuj). Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i odstaw na 2 minuty, nie mieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Sos powinien być gładki. Przygotowaną polewą polej sernik równomiernie. Odstaw ciasto do stężenia polewy.
Sernik przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego!
Komentarze