Sernik dyniowo-pomarańczowy na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dynia kusi nie tylko swoim smakiem, choć niektórzy powiedzą że go nie ma, owszem ma z odpowiednią kompozycją przypraw. Dynia kusi również piękną oranżową barwą. Dodaje ją do dań mięsnych, do zup - zupa krem http://anetanapodbeskidziu.blogspot.com/2014/08/krem-z-dyni.html
oraz do ciast jak poniżej.
Polecam ten przepis, połączenie dyni z owocami cytrusowymi daje idealny smak :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Do ciasta wykorzystałam tortownicę 24 cm.


    Składniki na biszkopt:

    Zamiast biszkoptu można użyć biszkopcików.

    - 2 jaja
    - 1/3 szkl. mąki pełne ziarno
    - 4 łyżki cukru
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na dyniową masę sernikową:

    - 1 kg sera naturalnego z wiaderk
    - 100 g cukru pudru
    - 400 g pure z dyni
    - 1 duża pomarańcza + mała cytryna - otrzeć skórki i wycisnąć sok
    - 200 ml śmietany kremówki - ubić
    - 4 łyżki żelatyny - namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody

    Składniki na dyniową galaretkę:

    - 100 g pure z dyni
    - sok z jednej pomarańczy
    - 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku - lub zamiennie 3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik dyniowo-pomarańczowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić.

    Ser w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z pure dyniowym, sokami cytrusowymi i skórkami z owoców - użyłam blendera z końcówką typu "trzepaczka". Do masy serowej powoli wlewać mieszankę dyniowo-cytrusową ucierając całość na najniższych obrotach. Na koniec dodać ubita śmietanę - wymieszać. Wylać na biszkopt - oprócz obręczy tortownicy zabezpieczyłam całość pergaminem - przełożyć do lodówki by sernik stężał - 1-2 godziny.

    Wystudzoną galaretkę delikatnie zmiksować za pomocą blendera z dyniowym pure oraz sokiem z pomarańczy. Pzełożyć w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć wylać na masę sernikową. Schładzać w lodówce. Podawać z kawałkami cytrusów :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Dynia Ser biały Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować