Sernik delikatny z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodawać stopniowo zmielony ser-ucierać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, żółtka zaś w osobnym naczyniu z 3/4 szkl cukru pudru. Do masy serowej dodawać ubite żółtka cały czas mieszając. Mannę, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń wymieszać razem i wsypać do makutry. Na koniec dodać rodzynki, kokos, olejek oraz stopniowo piane z białek - nie musi być cała piana wystarczy dodać 3/4 ubitej; pianę z masą serowa bardzo delikatnie wymieszać. Tortownice wyłożyć pergaminem, wysmarować tłuszczem i posypać dokładnie bułka tartą - wyłożyć masę serową. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez ok 1h. Sernik wyjąć poczekać aż wystygnie, wyjąć z tortownicy i włożyć do lodówki na cała noc - taka moje sugestia. Najlepiej smakuje schłodzony:) SMACZNEGO!!!
Komentarze