Sernik delikatny z kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szybki sernik bez spodu. Delikatny, najlepiej smakuje schłodzony. Masę serową przygotowałam w makutrze. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1 kg sera tłustego lub półtłustego
    - 3/4 kostki masła
    - 8 średniej wielkości jaj
    - 1 i 3/4 szkl cukru pudru
    - 3-4 łyzki wiórków kokosowych
    - 2 łyżki manny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżka mąki ziemniaczanej
    - łyżka budyniu waniliowego
    - 10 dkg rodzynek
    - 1/3 łyżeczki olejku cytrynowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik delikatny z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodawać stopniowo zmielony ser-ucierać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, żółtka zaś w osobnym naczyniu z 3/4 szkl cukru pudru. Do masy serowej dodawać ubite żółtka cały czas mieszając. Mannę, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń wymieszać razem i wsypać do makutry. Na koniec dodać rodzynki, kokos, olejek oraz stopniowo piane z białek - nie musi być cała piana wystarczy dodać 3/4 ubitej; pianę z masą serowa bardzo delikatnie wymieszać. Tortownice wyłożyć pergaminem, wysmarować tłuszczem i posypać dokładnie bułka tartą - wyłożyć masę serową. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 170 st. C przez ok 1h. Sernik wyjąć poczekać aż wystygnie, wyjąć z tortownicy i włożyć do lodówki na cała noc - taka moje sugestia. Najlepiej smakuje schłodzony:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować