Sernik czekoladowo - orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Mega czekoladowy mazisty ,delikatny sernik na czekoladowym spodzie , z płynną polewą czekoladową i orzechami włoskimi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sernik :

    twaróg tłusty 500 gram
    jogurt grecki 300 ml.
    jajka 3 sztuki
    cukier 3/4 szklanki
    budyń czekoladowy 1 opakowanie
    czekolada gorzka 100 gram
    kakao 1 łyżka

    Spód sernika :

    herbatniki czekoladowe 10 gram
    masło 30 gram
    orzechy włoskie 1/2 szklanki

    Polewa:

    masło 1 łyżka
    czekolada mleczna 100 gram
    czekolada gorzka 50 gram

    oraz :

    posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik czekoladowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmiksować z orzechami i masłem.Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm.wyłożyć papierem do pieczenia ,wysypać masę ,docisnąć łyżką .Wstawić do lodówki .

    masa serowa :
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Do miski przełożyć ser ( dwukrotnie zmielony ) oraz resztę składników, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę ,wymieszać .Masę przelać ( delikatnie ) na spód .Piec w 150 stopniach 30 minut( góra -dół) .Po upieczeniu zostawić 2 godziny w piekarniku.
    3. Sernik wstawić na noc do lodówki.
  • 2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady dodać masło, polać zimny sernik ,udekorować orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować