Sernik pieczony z ciastem 1 do 1. To znaczy ile ważą jajka, tyle samo masła, cukru i mąki. Ale ja dałam cukru połowę, bo było by za słodkie. Sernik wyszedł bardzo dobry.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO BABKOWE:
-400 g. jajek (tu 8 małych)
-400 g. cukru-dałam połowę
-400 g. masła
-400 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok z 1 cytryny
MASA SEROWA:
-1 kg. sera śmietankowego
-5 jajek
-200 g. cukru
-330 ml. śmietanki 30 %
-2 budynie cytrynowe
-sok z 1/2 cytryny
LUKIER CYTRYNOWY:
-100 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-troszkę gorącej wody
Sernik cytrynowy w cieście babkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka zmiksować z resztą cukru i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować. Porcjami dodawać białka i mieszać już łopatką. 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
2.masa- Jajka zmiksować z cukrem, potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Dodać sok z cytryny i zmiksować ale nie za długo, bo niepotrzebnie można napowietrzyć masę. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.
3.kruszonka- Na masę serową porozkładać pozostawione ciasto. (Ja robiłam to za pomocą dwóch łyżeczek, jedną nabierałam, drugą ściągałam. )
4.Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
5.lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok i rozetrzeć, stopniowo dolewając po troszku gorącej wody. Lukier musi być lejący ale nie za rzadki bo nie zastygnie. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.
Komentarze