Jabłecznik w cieście babkowym

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki, szarlotki.....Dzis zapraszam na jabłecznik otulony ciastem babkowym:) Jabłecznik w ciescie babkowym ....prosto i nieziemsko smacznie.....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto babkowe:

    3 szklanki mąki
    1 kostka miękkiej margaryny
    1 pełna szklanka cukru
    cukier waniliowy
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    cynamon
    2 galaretki np. agrestowe
    -----oraz:

    cukier puder do oprószenia wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik Desery Ciasto

Jabłecznik w cieście babkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,dodawać po jednym jajku ciągle ucierając, następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia oraz dodać śmietanę. Składniki krótko połączyc mikserem
    2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać , zetrzeć na tarce z grubymi otworami , włozyc do garnka i smażyć z odrobiną wody i większa szczypta cynamomu .Do masy dodać 2 galaretki ( w proszku) i wymieszac.

    3. Połowe ciasta babkowego ułozyc na wyłozonej papierem blaszce, rozłozyc na całej powierzchni masę jabłkową . Nastepnie na mase jabłkową wyłożyć pozostałe ciasto , rozsmarować je dokładnie aby całe jabłka były przykryte.
    Ciasto piec około 50 minut w 170 st. C, po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.

    SMACZNEGO.

Porady

forma 25 na 34 cm. SKŁADNIKI POWINNY MIEC TEMP .POKOJOWA.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować