Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.
Składniki:
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła 82%
50 g cukru pudru
1,5 łyżeczki kakao
1 duże jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu (gęstego)
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g chałwy waniliowej
50 g chałwy waniliowo – kakowej
1 szklanka czerwonych porzeczek
Dekoracja:
200 g kajmaku
Czekoladowe kuleczki do dekoracji
50 g chałwy do posypania
Sernik chałwowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
2.Masa serowa: Twaróg oraz jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami twaróg i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.
3.Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.
Komentarze