Sernik kawowy…mój ulubiony już był :) Teraz pora na sernik chałwowy. Puszysty, delikatny, pełen chałwowego smaku :) Idealny dla wszystkich miłośników tej słodyczy. Moja mama, miłośniczka chałwy, była nim zachwycona !!!
2 godz.
Składniki:
Składniki na blachę 25/40 cm (możemy zrobić z 1/2 lub 3/4 porcji, gdyż z podanych składników wychodzi dość wysoki i pokaźny sernik):
Ciasto kruche:
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
1 jajka
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 szkl. cukru
Masa serowa:
2 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu wiaderkowego do serników
8 jaj
300 ml śmietanki kremówki (ja dałam 330 ml, ponieważ taki kubeczek miałam w domu)
1 szkl. cukru
2 op. cukru waniliowego
500 g chałwy (smak ulubiony)
Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto kruche z w/w składników. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2.W tym czasie przygotowujemy masę serową: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puch, dodajemy 1/2 szkl. cukru. W osobnym naczyniu (sporo większym) ucieramy żółtka z 1/2 szklanką cukru i cukrami waniliowymi na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie ser wraz ze śmietaną, na koniec pokruszoną chałwę. Kolejno łyżką należy delikatnie wmieszać ubite białka.
3.Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. Następnie wyciągamy i wylewamy na ciasto masę serową. Całość pieczemy 80 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto, po 10 minutach otwieramy piekarnik. Dzięki temu unikniemy opadnięcia sernika.
4.Czekoladę z masłem topimy i polewamy przestudzony sernik, posypujemy dowolnym dodatkiem.
Komentarze