Sernik chałwowy

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Sernik kawowy…mój ulubiony już był :) Teraz pora na sernik chałwowy. Puszysty, delikatny, pełen chałwowego smaku :) Idealny dla wszystkich miłośników tej słodyczy. Moja mama, miłośniczka chałwy, była nim zachwycona !!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę 25/40 cm (możemy zrobić z 1/2 lub 3/4 porcji, gdyż z podanych składników wychodzi dość wysoki i pokaźny sernik):

    Ciasto kruche:

    1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
    1 jajka
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 szkl. cukru

    Masa serowa:

    2 kg twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu wiaderkowego do serników
    8 jaj
    300 ml śmietanki kremówki (ja dałam 330 ml, ponieważ taki kubeczek miałam w domu)
    1 szkl. cukru
    2 op. cukru waniliowego
    500 g chałwy (smak ulubiony)

    Polewa czekoladowa:

    200 g czekolady mlecznej
    70 g masła

    Dodatkowo do posypania:

    płatki czekoladowe białe / migdały / wiórki kokosowe / posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto kruche z w/w składników. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy masę serową: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puch, dodajemy 1/2 szkl. cukru. W osobnym naczyniu (sporo większym) ucieramy żółtka z 1/2 szklanką cukru i cukrami waniliowymi na puszystą masę, dodajemy naprzemiennie ser wraz ze śmietaną, na koniec pokruszoną chałwę. Kolejno łyżką należy delikatnie wmieszać ubite białka.
  • 3. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 10 minut w 180 st. Następnie wyciągamy i wylewamy na ciasto masę serową. Całość pieczemy 80 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto, po 10 minutach otwieramy piekarnik. Dzięki temu unikniemy opadnięcia sernika.
  • 4. Czekoladę z masłem topimy i polewamy przestudzony sernik, posypujemy dowolnym dodatkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować