Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO - z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, a następnie odłożyć do lodówki na ok.30-40 min. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy (26x24 lub tortownicy o średnicy 24 cm). Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
2.MASA SEROWA - żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać porcjami ser, roztopione masło i cukier waniliowy. Następnie dodać shake bananowy w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać masę serową.
Na koniec dodać ubitą na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na zapieczony spód z ciasta.
Piec ok. 70 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi drobno migdałami.
3.POLEWA CZEKOLADOWA - w rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier, a następnie ciągle mieszając dodać pozostałe składniki. Ciągle mieszając zagotować i gorącą polewą polać wystudzony sernik.Posypać pokrojonymi drobno migdałami.
Komentarze