Sernik bananowy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    200g herbatników
    80g masła
    Masa serowa:
    1kg twarogu z wiaderka
    6 dojrzałych bananów
    1 łyżka soku z cytryny
    4 jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    pól szklanki cukru
    Góra:
    3 banany
    galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Galaretki

Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Herbatniki zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek.
    2.Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
    3.Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
    4. 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
    5.Dodać twaróg,cukier jajka i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę.
    6.Masę serową wylać do tortownicy.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
    8.Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
    9.Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z trzech bananów i zalać tężejącą galaretką.
    10.Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować