Smak bananów jest intensywnie wyczuwalny w masie serowej. Do tego całość udekorowana została plasterkami bananów, pokrytymi galaretką. Sernik jest sycący, a najlepiej smakuje schłodzony.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
200g herbatników
80g masła
Masa serowa:
1kg twarogu z wiaderka
6 dojrzałych bananów
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego
pól szklanki cukru
Góra:
3 banany
galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
Sernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Herbatniki zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek.
2.Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
3.Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
4. 6 bananów obrać i odważyć 500g. Zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z sokiem z cytryny.
5.Dodać twaróg,cukier jajka i budynie w proszku. Zmiksować na jednolitą masę.
6.Masę serową wylać do tortownicy.
7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
8.Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
9.Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu tylko w 400ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć na serniku plasterki z trzech bananów i zalać tężejącą galaretką.
10.Sernik wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Komentarze