Serniczek z cytrynową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać łyżkę śmietany oraz dwa żółtka,wsypać cukier i posiekaną nożem margarynę i wszystko razem szybko zagnieść.Uformować ciasto w kulę ,owinąć w folię spożywczą i włozyc na jedną godzinę do lodówki.
2.Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa zmiksować z margaryną jajkami oraz żółtkami,wsypać cukier ,budynie rozprowadzić z mlekiem i wlać do masy,dodać skórkę lub likier pomarańczowy i wymieszać na jednolita konsystencję .
3.Beza cytrynowa: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny.Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29X40 cm wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia wylepić dno ciastem,wylać masę serową i włozyc do piekarnika i piec 40 minut w temp 180*C Po tym czasie wyłożyć na upieczone ciasto bezę cytrynową wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 15-20 minut aż beza sie zrumieni.Po tym czasie wyjać i wystudzić ciasto.
Komentarze