Cukiniowe babeczki z cytrynową bezą włoską

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Soczyste babeczki z dodatkiem cukinii udekorowane cytrynową bezą włoską.

IMG_20180626_130745_225
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

na babeczki:
2 jajka
150 ml oleju rzepakowego
150 g startej cukinii
skórka otarta z 1 cytryny
100 ml jogurtu greckiego
100 g cukru trzcinowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


beza włoska:
4 białka
300 g drobnego cukru
60 ml wody
2 łyżki kisielu cytrynowego w proszku
odrobina żółtego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania przepisu:

Cukiniowe babeczki z cytrynową bezą włoską

  • 1. Przogotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją papilotkami (12 sztuk). Jajka ubij krótko cukrem trzcinowym na puszystą masę. Do jajek wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj startą cukinię, skórkę otartą z cytryny, jogurt grecki, mąkę oraz sodę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Napełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe muffinki wystudź.

    Teraz przygotuj bezę włoską.Od 300 g cukru odsyp 1/3 szklanki. 60 ml i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier i kisiel cytrynowy. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i zmiksuj krótko aby kolor się wyrównał.

    Bezą napełnij rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy i udekoruj babeczki. Jeśli masz chęć może lekko opalić bezę palnikiem gastronomicznym. Babeczki przechowuj w lodówce.

Porady

Możesz zmienić smak bezy włoskiej poprzez dodanie do niej kisielu pomarańczowego lub innego ulubionego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywababeczkiDeserCukiniamuffinkiwypiekbez włoska

Komentarze

Podobne przepisy

Cukiniowe babeczki bez jajek, mleka i masła

Dodane przez: akrobatka22

Cukiniowe babeczki bez jajek, mleka i masła

Czekoladowe i cukiniowe bez podstawowych...

babeczki

Dodane przez: Amelka101

Babeczki mocno cytrynowe

Pyszne cytrynowe muffinki idealne...

Babeczki na Wielkanoc

Dodane przez: justi2401

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Wspaniałe, aromatyczne i puszyste...

Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach

Dodane przez: gotowanietoproste

Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach

Babeczki wychodzą wilgotne, pyszne...

Babeczki cytrynowo-malinowe

Dodane przez: Cukiereczek

Babeczki cytrynowo-malinowe

Babeczki wychodzą puszyste i delikatne....

Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze

Dodane przez: Natalia Bogubowicz

Majonezowe babeczki w cytrynowym lukrze

Szybkie w przygotowaniu babeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE