REKLAMA

Cukiniowe babeczki z cytrynową bezą włoską

wyświetlono: 317 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Soczyste babeczki z dodatkiem cukinii udekorowane cytrynową bezą włoską.

opublikowany: 02.08.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • na babeczki:
    2 jajka
    150 ml oleju rzepakowego
    150 g startej cukinii
    skórka otarta z 1 cytryny
    100 ml jogurtu greckiego
    100 g cukru trzcinowego
    200 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


    beza włoska:
    4 białka
    300 g drobnego cukru
    60 ml wody
    2 łyżki kisielu cytrynowego w proszku
    odrobina żółtego barwnika spożywczego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przogotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją papilotkami (12 sztuk). Jajka ubij krótko cukrem trzcinowym na puszystą masę. Do jajek wlej cienką strużką olej i zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj startą cukinię, skórkę otartą z cytryny, jogurt grecki, mąkę oraz sodę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Napełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe muffinki wystudź.

    Teraz przygotuj bezę włoską.Od 300 g cukru odsyp 1/3 szklanki. 60 ml i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier i kisiel cytrynowy. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut. Na koniec dodaj barwnik spożywczy i zmiksuj krótko aby kolor się wyrównał.

    Bezą napełnij rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy i udekoruj babeczki. Jeśli masz chęć może lekko opalić bezę palnikiem gastronomicznym. Babeczki przechowuj w lodówce.

Porady

Możesz zmienić smak bezy włoskiej poprzez dodanie do niej kisielu pomarańczowego lub innego ulubionego

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Kruche babeczki z malinami i bezą włoską

Wyglądają i smakują fantastycznie!

kategoria: Ciasta tarty tartaletki Desery ciastka bezy babeczki babeczki beza opublikowany: 06.01.2018 | wyświetlono: 439 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: klaudia1984 moje zdjecie

Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą

kategoria: ciastka bezy babeczki babeczki beza opublikowany: 29.04.2020 | wyświetlono: 518 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Babeczki cukiniowe

Babeczki na słono

kategoria: babeczki babeczki muffinki opublikowany: 20.12.2017 | wyświetlono: 499 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE