Serniczek z biszkopcikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten serniczek jest wynikiem drobnych eksperymentów. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania. Walory smakowe oraz efektowny wygląd stawiają go na pierwszym miejscu wśród moich zjadaczy ciast. Zapraszam, będziecie zachwyceni.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki Basia
    0,5 kostki margaryny Kasia
    0,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    różowa warstwa:
    1 litr mleka
    3 budynie malinowe bez cukru dr. Oetker
    3 łyżki cukru
    masa serowa:
    1,5 kostki margaryny Kasia
    twaróg sernikowy President - 1 kilogram
    2 budynie waniliowe dr. Oetker
    1,5 szklanki cukru
    10 jajek
    1 serek homogenizowany waniliowy z pokruszoną laską wanilii 400gram (Pilos - kupuję w Lidlu)
    aromat waniliowy
    wkładka biszkoptowa:
    2 opakowania drobnych biszkopcików (do kupienia w Auchanie)
    powidła śliwkowe
    do dekoracji:
    0,5 tabliczki białej czekolady
    0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Serniczek z biszkopcikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozdrabniamy margarynę. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łączymy. Na koniec wbijamy jaja i zagniatamy. Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na kilka minut.
    RÓŻOWA WARSTWA:
    Gotujemy budyń i pozostawiamy go na chwilę aby odrobinę ostygł.
    Wyjmujemy z lodówki kruche i wyklejamy nim dno formy wcześniej wyścielonej papierem do pieczenia. Jeszcze dość gorący budyń wykładamy w miarę równomiernie na kruche i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć. W tym czasie przechodzimy do masy serowej.
    MASA SEROWA:
    Margarynę w temperaturze pokojowej wkładamy do garnka i mikserem wyrabiamy przez chwilę stopniowo dosypując 0,5 szklanki cukru. Następnie wybijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z 1 szklanką cukru i odstawiamy na bok. Wracamy do masy z margaryny i dodajemy do niej żółtka po czym dobrze wyrabiamy przy pomocy miksera. Wsypujemy budynie i wlewamy aromat, ponownie dobrze miksujemy. Całą zawartość pojemnika z twarogiem przekładamy do tłustej masy i dokładnie łączymy. Przyszła kolej na serek waniliowy, który również dokładnie wkręcamy do masy. Ostatnim składnikiem jest piana z białek. Po dokładnym wymieszaniu całości, 40% masy serowej wykładamy na budyń. Małe biszkopciki przełożone powidłami układamy w rzędach i przykrywamy pozostałą masą.
    Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 175 stopni.
    Serniczek dekorujemy po całkowitym ostygnięciu.

Porady

Do tego wypieku polecam formę z wypinanym brzegiem. Do kupienia w Lidlu. Wymiar 42/30/8. Jeżeli nie macie takiej formy serniczek należy wyjmować ze zwykłej po całkowitym wystudzeniu. Proporcje dają w efekcie końcowym serniczek o wadze 4 kilogramów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować