Serduszka z bakaliowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszne miękkie drożdżówki z bakaliowym nadzieniem

  • 40 min

Składniki:

  • Porcja na 8 serduszek:

    250 g mąki,
    20 g drożdży świeżych,
    1 jajko duże,
    1/4 szklanki cukru,
    3-4 łyżki śmietany kwaśnej,
    1/4 szklanki mleka,
    2 łyżki miękkiego masła

    Nadzienie:

    150 g orzechów włoskich,
    50 g cukru,
    1-2 łyżki miodu,
    5-6 daktyli,
    30 g rodzynek,
    *Łyżka rumu (opcjonalnie),
    2 łyżki śmietany kremówki,
    Pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Serduszka z bakaliowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej mleko z masłem. Do ciepłego wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę mąki. Wymieszaj. Odstaw aż zaczyn "ruszy. Do mąki dodaj zaczyn, wymieszaj, dodaj jajko oraz śmietanę. Zagniataj elastyczne ciasto. Przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
  • 2. Orzechy, rodzynki, daktyle zmiksuj w melakserze (jeśli nie masz możesz przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodaj cukier, miód, śmietanę. Dobrze wymieszaj.
  • 3. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej zrób kulkę i rozwałkuj na cienki placek. Każdy placek posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon. Rulon złóż na pół, natnij, wywiń boki aby stworzyć serduszko.
  • 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Serduszka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw spore odstępy bo drożdżówki urosną. Piecz ok. 15 minut aż nabiorą złotego koloru. Wystudź. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować