Torcik z bakaliowym kremem

0 (0 ocen)

Nieskomplikowany wypiek, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser.

Składniki:

  • Składniki biszkoptu:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki krupczatki
    Szczypta proszku do pieczenia

    Składniki kremu:
    0,5 l mleka
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła (250g)
    20 dag cukru pudru
    Olejek rumowy
    Alkohol
    Bakalie

    Oraz
    Galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z bakaliowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Następnie, ciągle ubijając, dodawać do nich po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać, zbierając jajka od spodu, by napowietrzyć ciasto. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (małej, średnicy około 20cm). Biszkopta piec w temperaturze 160-180 stopni około 30-40 minut.
  • 2. Krem: Większą część mleka zagotować. Pozostałą część wymieszać z mąką i cukrem waniliowym i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania gęstej masy. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać według uznania olejek rumowy i alkohol. Następnie, ucierając masło, dodawać stopniowo masę ugotowaną z mąki. Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać ulubione bakalie. Wymieszać.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i pozostawić by lekko stężała.
  • 4. Przygotowany krem wyłożyć na zimny biszkopt i zalać tężejącą galaretkę.
    Przed podanie torcik odłożyć do lodówki, aby krem i masa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować