Torcik z bakaliowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Następnie, ciągle ubijając, dodawać do nich po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać, zbierając jajka od spodu, by napowietrzyć ciasto. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (małej, średnicy około 20cm). Biszkopta piec w temperaturze 160-180 stopni około 30-40 minut.
2.Krem: Większą część mleka zagotować. Pozostałą część wymieszać z mąką i cukrem waniliowym i wlać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania gęstej masy. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać według uznania olejek rumowy i alkohol. Następnie, ucierając masło, dodawać stopniowo masę ugotowaną z mąki. Ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać ulubione bakalie. Wymieszać.
3.Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody i pozostawić by lekko stężała.
4.Przygotowany krem wyłożyć na zimny biszkopt i zalać tężejącą galaretkę.
Przed podanie torcik odłożyć do lodówki, aby krem i masa zastygła.
Komentarze