Serbski chlebek odrywany

0 (0 ocen)

  • 55 min

Obiadu dziś nie robiłam, ale za to upiekłam pyszny odrywany chlebek serbski. Smakuje wyśmienicie, polecam spróbować :)

  • 55 min

Składniki:

  • 250ml ciepłego mleka, 1op. drożdży suchych (7g) lub 20g żywych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka=250ml), 100g roztopionego masła, 1 jajko, sezam do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Serbski chlebek odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać sól, cukier, drożdże i 2 łyżeczki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na ok. 12 kawałków, które należy lekko spłaszczyć, przydając im formę placuszków.
    Każdy placuszek zanurzać w roztopionym maśle i układać w tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem) tak, by brzegami nachodziły na siebie. Ułożony w ten sposób "kwiatek" odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
    Po tym czasie posmarować chlebek rozkłóconym jajkiem i obficie posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Prosty, pyszny chlebek z delikatnym maślanym posmakiem gotowy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować