REKLAMA

Pogača - serbski chlebek

wyświetlono: 13871 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Mój mąż pochodzi z Serbii. Ten przepis dostałam kilka lat temu od szwagierki. Od tamtej pory króluje u mnie na wszystkich rodzinnych spotkaniach.

opublikowany: 20.05.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąka krupczatka
    450 ml ciepłego mleko
    50 ml olej rzepakowy lub słonecznikowy
    2 jajka
    1 białko
    3 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    50 gr drożdże
    Do smarowania:
    250 gr margaryny lub masła temperatury pokojowej
    1 żółtko
    sezam
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Sposób przygotowania:

  • image-0mbh4h3 1. Z odrobiny mleka, mąki, cukru i drożdży robimy rozczyn i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Reszta składników wsypujemy i wlewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy rękoma lub robotem dopóki nie będzie odchodziło od miski.
  • image-281s1at 2. Ciasto trzeba rozwałkować jak najcieniej. Ja dzielę ciasto na dwie części to mi łatwiej rozwałkować na duży prostokąt. Który smarujemy margaryną lub masłem.
  • image-0irq9rh 3. Posmarowane ciasto zwijamy w rulon.
  • image-0b166ey 4. Rulon kroimy na 4-5 cm kawałki
  • image-0kkbs4k 5. Kawałki układamy do okrągłej formy o średnicy 36 cm i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • image-05cwpps 6. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180C na około 1 godzinę.

Porady

Ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE