Paprykarz pochodzący z kuchni węgierskiej kompletnie zmodyfikowałam i nadałam mu wegetariańskiego charakteru. Moja wersja bardzo dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub jako tzw. jarzynka podawana do obiadu.
Składniki:
1 duży seler korzeniowy (900g)
200 g oczyszczonych pieczarek
1 duża biała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka imbiru mielonego
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
spora szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Selerowy paprykarz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obrać, pokroić w małą kostkę. Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę. Dorzucić seler oraz cebulę. Wsypać imbir i oba rodzaje papryki w proszku. Smażyć 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.Następnie dodać pokrojone na małe cząstki pieczarki, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 min (aż seler będzie miękki).
3.Na końcu dodać jogurt i wymieszać. Chwilę podgrzewać. Paprykarz doprawić do smaku.
Komentarze