Selerowy paprykarz z pieczarkami

0 (0 ocen)

Paprykarz pochodzący z kuchni węgierskiej kompletnie zmodyfikowałam i nadałam mu wegetariańskiego charakteru. Moja wersja bardzo dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub jako tzw. jarzynka podawana do obiadu.

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy (900g)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    spora szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Selerowy paprykarz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Selerowy paprykarz z pieczarkami 1. Seler obrać, pokroić w małą kostkę. Cebulę posiekać. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę. Dorzucić seler oraz cebulę. Wsypać imbir i oba rodzaje papryki w proszku. Smażyć 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Selerowy paprykarz z pieczarkami 2. Następnie dodać pokrojone na małe cząstki pieczarki, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać i smażyć jeszcze ok. 10 min (aż seler będzie miękki).
  • Selerowy paprykarz z pieczarkami 3. Na końcu dodać jogurt i wymieszać. Chwilę podgrzewać. Paprykarz doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować