Rzodkiewka z chrzanem

0 (0 ocen)

Duszona rzodkiewka, aromatyczna, z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika. Świetna jako jarzynka do obiadu. Polecam!

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki (łącznie ok. 600 g)
    1 kopiasta łyżka tartego korzenia chrzanu
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    4 łyżki wody
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 liść laurowy
    4 kulki ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rzodkiewka z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewka z chrzanem 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać chrzan, imbir i ostrą paprykę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Rzodkiewka z chrzanem 2. Następnie dołożyć oczyszczoną rzodkiewkę ( w całości) i smażyć kolejne 2 – 3 min. Wlać sok z cytryny, sos sojowy i wodę, dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę cukru. Całość dusić 10 min, często mieszając.
  • Rzodkiewka z chrzanem 3. Na końcu wsypać słonecznik i wymieszać, po czym jarzynkę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować