Młoda marchewka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna potrawka z młodej marchewki oraz pieczarek w sosie na bazie serka topionego. Aromatyczna i pikantna. W sezonie warta spróbowania. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g oczyszczonej młodej marchewki
    300 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula (140 g)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki oliwy lub oleju
    100 g serka topionego (np. Edamski)
    1 szklanka wody
    1 łyżka soku z cytryny
    5 kulek ziela angielskiego
    ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młoda marchewka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda marchewka z pieczarkami 1. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, ziele angielskie oraz paprykę w proszku. Smażyć, aż cebula będzie szklista. Dołożyć pokrojone na małe cząstki pieczarki i smażyć ok. 5 min, mieszając. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Składniki zalać wodą, wsypać po szczypcie soli i pieprzu i gotować bez przykrycia ok. 10 min (do miękkości składników), co jakiś czas mieszając.
  • Młoda marchewka z pieczarkami 2. Do zawartości garnka dołożyć kawałki sera i, stale mieszając, podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści.
  • Młoda marchewka z pieczarkami 3. Potrawkę zdjąć z ognia, dodać bazylię, sok z cytryny oraz do smaku sól i pieprz i wymieszać. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu. Potrawka smakuje także z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować