Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

  • wyświetlono: 663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Kotlet schabowy w nowoczesnym wydaniu-gęstym cieście na bazie piwa z cebulą dymką. Smaczna odmiana tradycyjnego schabowego.Idealny na niedzielny obiad. Pycha :)

IMG_20190918_121058
  • 5 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

5-6 grubych plastrów schabu
3 duże jajka
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 szklanka zimnego piwa
1,5 szklanki mąki tortowej
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką

  • Przygotowanie1. Schab rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
    W misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wlać delikatnie piwo-uważać bo się mocno pieni, wsypać mąkę, oraz sól do smaku, zmiksować, do masy dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. Wymieszać łyżką.
  • Przygotowanie2. Kotlety maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkosci. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsolatowieprzowinaMama mnie nauczyłakotletyobiadwiosnaschabowykuchnia polskadymkakuchnia babcijesień zimapożywny obiadschabowy w cieściepomysł na schab

Komentarze

Podobne przepisy

ryba z żurawiną

Dodane przez: rena123

Ryba w żurawinowym płaszczyku

Filety rybne pieczone z dodatkiem...

Karkówka w piwie

Dodane przez: Netka

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie

Karkówka duszona w piwie ma ciekawy...

Szwajcar II

Dodane przez: Agiatis

Szwajcar - czyli schabowy z żółtym serem...

Kolejna wersja schabowego, tym...

Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego

Dodane przez: luna19

Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego

Burak naciowy to jeszcze malo znane...

Kurczak w cieście piwnym

Dodane przez: Anyzkowo

Kurczak w cieście piwnym

Chrupiący filet w smakowitej panierce.Przepyszne...

Skrzydełka w piwnej marynacie z harissą

Dodane przez: monikaT83

Skrzydełka w piwnej marynacie z harissą

Prosty i szybki obiad? Oczywiście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE