Kotlet schabowy w nowoczesnym wydaniu-gęstym cieście na bazie piwa z cebulą dymką. Smaczna odmiana tradycyjnego schabowego.Idealny na niedzielny obiad.
Pycha :)
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 grubych plastrów schabu
3 duże jajka
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 szklanka zimnego piwa
1,5 szklanki mąki tortowej
sól morska do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Schabowy w piwnym płaszczyku z dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
W misce roztrzepać lub zmiksować jajka, wlać delikatnie piwo-uważać bo się mocno pieni, wsypać mąkę, oraz sól do smaku, zmiksować, do masy dodać posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorem. Wymieszać łyżką.
2.Kotlety maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do miękkosci. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Komentarze