Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mój mięsolubny Mąż był zachwycony :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 grube plastry schabu
    20g suszonych grzybów
    1 duża cebula
    2 ziarenka jałowca
    Sól, pieprz do smaku
    1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz
    8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone
    ½ łyżeczka zmielonego rozmarynu
    2 łyżeczki masła klarowanego
    3 łyżki mąki
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko.
    Grzyby namaczamy przez całą noc, a następnie siekamy drobno z cebulą i rozgniecionym w moździerzu jałowcem. Smażymy na maśle kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Farsz nakładamy na ⅔ plastra schabu, zwijamy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos oraz pokrojone na kawałki śliwki i zmielony rozmaryn. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 80 minut. Roladki podajemy na ciepło, np. z gotowaną kaszą orkiszową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować