Schabowe pizzerki

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Znakomita propozycja na spotkanie w gronie przyjaciół.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 1 kg schabu
    ● 50 dag pieczarek
    ● średnia cebula
    ● słoik sosu bolońskiego
    ● sól, pieprz
    ● 25 dag żółtego sera
    ● suszone oregano
    ● suszona i świeża bazylia
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Kroimy w cienkie
    plastry i lekko rozbijamy.
    Oprószamy z obu stron solą
    i pieprzem. Mięso mielone również doprawiamy solą
    oraz pieprzem i mieszamy.
  • 2. Pieczarki i cebulę obieramy.
    Pieczarki kroimy w kostkę,
    cebulę siekamy. Podsmażamy
    na rozgrzanym oleju, aż
    cebula się zezłoci. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Schabowe pizzerki 3. Plastry schabu układamy
    na blasze. Nakładamy porcje
    mielonego mięsa, a na wierzch
    pieczarki z cebulą. Pizzerki
    polewamy sosem bolońskim.
    Oprószamy bazylią i oregano.
    Pieczemy 15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 °C.
  • 4. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Posypujemy
    pizzerki. Zapiekamy ok.
    5 minut, aż ser się roztopi.
    Dekorujemy listkami bazylii.

Porady

● Zamiast żółtego sera możemy użyć mozzarelli. ● Do mielonego mięsa warto dodać zmiażdżony ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować