Schabowe pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym.
Kroimy w cienkie
plastry i lekko rozbijamy.
Oprószamy z obu stron solą
i pieprzem. Mięso mielone również doprawiamy solą
oraz pieprzem i mieszamy.
2.Pieczarki i cebulę obieramy.
Pieczarki kroimy w kostkę,
cebulę siekamy. Podsmażamy
na rozgrzanym oleju, aż
cebula się zezłoci. Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Plastry schabu układamy
na blasze. Nakładamy porcje
mielonego mięsa, a na wierzch
pieczarki z cebulą. Pizzerki
polewamy sosem bolońskim.
Oprószamy bazylią i oregano.
Pieczemy 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 °C.
4.Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Posypujemy
pizzerki. Zapiekamy ok.
5 minut, aż ser się roztopi.
Dekorujemy listkami bazylii.
Porady
● Zamiast żółtego sera możemy użyć mozzarelli.
● Do mielonego mięsa warto dodać zmiażdżony ząbek czosnku.
Komentarze