Pizzerki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę z piekarnika wysłać pergaminem.
Lekko rozbite plastry schabu przyprawić pieprzem i Jarzynką. Przykryć folią i oddstawić na min. 30 minut.
Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulką i 1 ząbkiem czosnku sprasowanym, doprawić do smaku Jarzynką, pieprzem.
1 cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojone pieczarki i usmażyć do odparowania płynu.
Na końcu doprawić Jarzynką i pieprzem
Na blasze ułożyć plastry schabu.
Na schabie ułożyć warstwę mięsa mielonego.
Na mięsie mielonym ułożyć warstwę z pieczarek i cebuli.
Polać sosem Bolońskim. Oprószyć oregano i bazylią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. Pod koniec posypać serem żótym startym i zapiec.
W orginale czas pieczenia był podany 15 minut + 5 minut na zapieczenie sera.
Ja piekam 40 minut łącznie z zapieczeniem sera w 180 st.
Podałam z ziemniakami i sosem pieczarkowym i surówką z pekinki
Komentarze