Pizzerki

0 (0 ocen)

Puszyste, malutkie mini pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego i serem żółtym. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni niedaleko mnie :) Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie.

Składniki:

  • Rozczyn:
    30 g świeżych drożdży
    3 łyżki letniej wody
    30 g mąki pszennej

    Ciasto:
    cały powyższy rozczyn
    2 łyżeczki przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu)
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
    650 g mąki pszennej
    300 g letniej wody

    Sos pomidorowy:
    250 g koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki ketchupu
    sól, pieprz, oregano do smaku

    Dodatkowo:
    200 g sera żółtego, startego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ruszenia drożdży".
  • 2. Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk.


    Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • image-0bed68r 3. Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!). Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.
  • image-1474rbh 4. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Do koncentratu pomidorowego dodać ketchup i czosnek, wymieszać. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Wyrośnięte pizzerki wysmarować sosem pomidorowym i posypać startym serem żółtym.
  • 5. Piec przez ok. 15-20 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. Po tym czasie wyjąć i od razu podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować