1.Drożdże rozrabiamy w wodzie. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdy wyrośnie ponownie zagniatamy, po czym znowu zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie można pokroić kiełbasę i paprykę w kostkę, pomidora w plasterki, a cebulę w piórka.
2.Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na 10 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, następnie rozwałkowujemy na okrągły placek, a ręką wygniatamy grubsze krawędzie. Każdą pizzerkę smarujemy sosem do spaghetti, następnie kładziemy kiełbasę, cebulę, pomidora i starte na drobnej tarce pieczarki. Na koniec posypujemy serem i pokrojoną papryką. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do pizzy.
3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pizzerki. Pieczemy w 180*C (u mnie około 20 minut) aż spody pizzerek będą lekko złote, a ser się roztopi.
Porady
Nie można przesadzić z pomidorem, ponieważ z pizzerek będzie wyciekała woda.
Komentarze