Zamiast tradycyjnych schabowych polecam pyszne "pierogi" z grzybowym farszem.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
250 g grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki
1 duże jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól
pieprz
Schabowe "pierogi" z farszem z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone grzyby kroimy w drobną kostkę, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy grzyby i dusimy je ok. 10 minut, podlewając odrobiną wody. Oprószamy mąką, zasmażamy i dodajemy 3 łyżki wody, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze chwilę dusimy.
2.Plastry schabu cienko rozbijamy, lekko solimy z obu stron. Na mięsie układamy farsz i formujemy "pierogi", które spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Panierujemy w bułce, jajku i ponownie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Komentarze