Kolejny dzień i kolejny przepis. Proste danie na każdą okazję. Schab marynowany zawinięty w cieście francuskim pod pierzynką z pieczarek, cebuli i szpinaku.
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
1,25 kg schabu bez kości
marynata :
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka sosu pikantnego ananasowego Swaróg Ostre Dzieje
350 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
2 garście świeżego szpinaku
Schab ze szpinakiem i pieczarkami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i osuszyć. Obciąć ewentualne błony. Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią schab. Włożyć schab do naczynia, zakryć go i schować do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, wystudzić.
2.Ciasto francuskie rozwinąć, można przewałkować i na środku położyć szpinak ( na wielkość schabu ). Potem rozłożyć pieczarki. Na powstałej pierzynce położyć schab i zawinąć wszystko dokładnie. Schab umieścić na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i ciasto naciąć w kilku miejscach.
3.Blachę wstawić do piekarnika nastawionego do 190 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstawić na 10 minut i kroić w grubsze plastry. Podawać na przykład z surówką i ziemniakami lub frytkami.
Komentarze