Schab z pieczarkami i sosem grzybowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Znudziły wam się "zwykłe" schabowe w niedzielne popołudnie? Nadchodzę z ratunkiem na pyszną alternatywę. Wybitne połączenie pieczarek i mięsa, do tego sos z bulionu leśnych grzybów. No mówię wam, doczepić się nie ma czego. No chyba, że mało było, to zrozumiem...ale je się po to by się delektować. Jak wam sosu zostanie, czekajcie na kolejny wpis ;)
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe po 200-250 g
    100 g smalcu wieprzowego
    400 g pieczarek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    sól, pieprz


    Sos:
    900 ml bulionu grzybowego
    1 pełna łyżka mąki
    1 łyżka śmietany 18%
    50 ml zimnej wody
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab z pieczarkami i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z pieczarkami i sosem grzybowym 1. Kotlety obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w 250°C. Zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy by "doszły".


    W czasie smażenia i pieczenia przygotowujemy sos i grzyby.


    Bulion zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną i zimną wodą. Dokładnie rozprowadzamy w bulionie, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Grzyby i cebulę dusimy na rozgrzanym maśle, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


    Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na wierzchu grzybami. Do tego polecam ziemniaki z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować