Schab w ziołach z jabłkami

0 (0 ocen)

Przepis ma ze starych gazet, a mięsko pyszne :)

Składniki:

  • - 1 kg schabu bez kości
    - 0,5 kg twardych jabłek
    - 1 cytryna
    - kilka goździków
    - 3 ząbki czosnku
    - łyżka tymianku
    - 2 łyżki majeranku
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w ziołach z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Wciskamy goździki w różnych odstępach, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
    Jabłka myjemy, kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
    Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cząstki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
    Następnie schab nacinamy głęboko, ale nie do końca co 2 cm. Nacięcia oprószamy tymiankiem i skórką z cytryny.
    W nacięcia wkładamy plasterki jabłek. Schab mocno ściskamy i obwiązujemy bawełnianą nitką..
    Schab wkładamy do rękawa foliowego, układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu usuwamy nici i kroimy wzdłuż nacięć na porcje. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

To może cię zainteresować