Schab w ziołach i soli peklowej

wyświetlono: 3459 | dodany do książki kucharskiej: 10 | polecenia: 0

Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab.

opublikowany: 14.05.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    2 łyżeczki soli peklowej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego
    1/2 łyżeczki suszonej kolendry
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 szklanki wody
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Schab w ziołach i soli peklowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.


    Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.
  • 2. Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.

    Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 75 minut.


    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.
    Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Schab suszony w ziołach

Domowe wędliny nie mają sobie równych. Ten schab z pewnością posmakuje amatorom ciekawych smaków.

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 04.02.2013 | wyświetlono: 11822 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 2
Dodane przez: bienpyt

Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni

Boczek peklowany, wędzony we własnej wędzarni. Moje przygotowanie a reszta to dzieło mojego męża.

kategoria: Wędliny opublikowany: 05.08.2018 | wyświetlono: 1155 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Gotowany, peklowany schab w ziołach

Najlepiej smakuje domowa wędlina - zwłaszcza taka pełna naturalnych smaków.

kategoria: Przetwory Wędliny Przekąski opublikowany: 15.12.2020 | wyświetlono: 4048 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE