Schab w ziołach i soli peklowej

  • wyświetlono: 1825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przygotowanie dobrego schabu jako wędlinę wcale nie jest takie łatwe, to chude mięso i jeśli nie przygotujemy go odpowiednio, po upieczeniu będzie suche jak wiór. Ten peklowany w soli i w odpowiednich ziołach jest wilgotny, soczysty i wręcz rozpływa się w ustach. Idealny przepis na schab.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 250min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg schabu bez kości
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego drobno mielonego
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w ziołach i soli peklowej

  • 1. Przygotowujemy marynatę:
    Wszystkie zioła mieszamy razem w misce, łącznie z solą himalajską i peklową (ona powoduje że upieczony schab jest różowiutki a nie szary), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć mieszankę w palcach aż zrobi się wilgotna od czosnku i aromatyczna od ziół.


    Schab płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można go związać nicią bawełnianą aby zachował swój ładny kształt. Nacieramy dokładnie przygotowaną mieszanką z każdej strony, dociskając do mięsa.
  • 2. Przygotowany schab układamy w prostokątnym naczyniu szklanym żaroodpornym, przykrywamy pokrywą i marynujemy minimum 48 godzin w lodówce.

    Przed pieczeniem schab ogrzewamy do temperatury pokojowej, wlewamy wodę do naczynia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 75 minut.


    Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na grubsze plastry.
    Schab jest mięciutki i soczysty, jednym słowem przepyszny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaschabWielkanocwiosnaboże narodzeniekuchnia polskajesieńpieczony schabschab wieprzowinadomowa wędlinaNa kanapkęświąteczne miesaprzepis_miesiąca1000marynowany schab

Komentarze

Podobne przepisy

Schab w ziołach

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab w ziołach

Moja rodzina uwielbia te oryginalne...

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Dodane przez: Di bloguje

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Schab to mięso, które jest mało...

potrawa

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Schab z warzywami i ziołami

Brukselka to kapusta brukselska,...

Schab z ziołami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Bilcia

Schab z ziołami i suszonymi pomidorkami

Pyszny, soczysty, aramatyczny schabik

Schab z morelą w ziołach z szynkowaru

Dodane przez: luna19

Schab z morelą w ziołach z szynkowaru

Własne wędlinki są najlepsze.

Dodane przez: PolskaGotuje

Karkówka w soli

Świetna na ciepło- pokrojona w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE