Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Lato w pełni! Stragany uginają się od wspaniałych, soczystych owoców, wygrzanych w letnim słońcu. Najchętniej wykorzystujemy je do ciast, deserów i przetworów, bądź po prostu jemy świeże, bo takie chyba są najlepsze. Jednak z owoców, można wyczarować również zaskakujące dania, gdyż świetnie komponują się z różnymi mięsami. Dla wielu z nas to połączenie wciąż pozostaje kontrowersyjnym pomysłem. Jednak nie jest to żadna nowa moda, czy orientalny smak, bowiem owoce z mięsiwem łączono już w dawnej Polsce, przed wiekami. W swojej kuchni często wykorzystuję owoce do wytrawnych dań. Morele świetnie się spełniają w tej roli, dlatego są moim ulubionym, owocowym dodatkiem do dań. Ich słodko-kwaśny smak idealnie kontrastuje z mięsem, nadając mu świeżości i lekkości. Zapraszam więc Was na pyszny obiad! Dziś w roli głównej delikatny schab w aromatycznym sosie z dodatkiem soczystych moreli. Ze szczyptą chili i nutką anyżu, która dodatkowo wzbogaca smak dania i zapewnia niesamowite doznania smakowe. Do tego neutralna kasza kuskus, która doskonale wchłania aromaty dania. Wspaniałe, letnie danie. Pyszne, lekkie i pożywne. Gorąco Wam polecam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka masła klarowanego
    pieprz czarny
    sól

    Sos morelowy

    6 sztuk moreli *
    3 łyżki konfitury morelowej **
    200 ml wody
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    2 ząbki czosnku
    4 gałązki tymianku
    1 łyżka sosu teriyaki
    1 gwiazdka anyżu
    2 łyżki masła klarowanego
    ½ łyżeczki płatków chili
    ⅓ łyżeczki kurkumy
    ⅓ łyżeczki pieprzu białego

    Kasza kuskus

    Kasza kuskus
    200 g kaszy kuskus
    300 ml wody
    2 łyżki natki pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła. Układamy mięso i smażymy przez 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy masło, anyż i świeże morele. Podsmażamy chwilę, aż morele lekko skarmelizują się i zmiękną. Owoce delikatnie przekładamy na talerz. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy gałązki tymianku oraz czosnek. Chwilkę podsmażamy, poruszając patelnią. Należy uważać, aby nie spalić czosnku.
  • 2. Sos morelowy

    Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy wodą, dodajemy konfiturę morelową oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodajemy morele i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • 3. Kasza kuskus

    Kaszę kuskus wsypujemy do miski. Miska powinna być na tyle duża, aby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki i delikatnie mieszamy widelcem.
    Na talerze wykładamy porcję kaszy oraz mięsa. Polewamy sosem z morelami i dekorujemy świeżymi gałązkami tymianku. Smacznego!

    Odnośniki

    *dojrzałe, ale jędrne i twarde
    **użyłam domowe konfitury
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Kasza Kuskus Morele Schab Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować